Kahvaltı, günün en önemli öğünü olurken gece boyunca süren açlık sonrasında vücudu ve beyni enerji ile doldurduğu açıklandı. Uzmanlar uyandıktan sonra kahvaltı yapmayan çocuklar için dikkat eksikliği, konsantrasyon zorluğu ve hafıza sorunları gibi sıkıntılar yaşayabilecekleri konusunda uyarıyorlar. Bu nedenle, özellikle okul günlerinde, çocukların derslere odaklanabilmeleri ve yeni bilgileri daha iyi öğrenebilmeleri için kahvaltı, önemli bir öğün olarak karşımıza çıkıyor.

BÜYÜMEYİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Okulların açılmasıyla birlikte gündeme gelen konulardan biri de kahvaltı alışkanlığı oldu. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Diyetisyen Tuğba Özen, okul çağındaki dönemin büyümenin devam ettiği dönem olduğunu belirterek “Çocuklarda büyüme süreci yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda enerji, protein ve mineralleri gerektirmektedir. Eğer besin öğeleri yeterli alınmazsa büyüme bundan doğrudan etkilenir” dedi. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar doğrultusunda çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin yanı sıra başarılı olmalarında da büyük rol oynadığının altını çizen Diyetisyen Tuğba Özen, “Okulda yapılan kahvaltının çocukların tüm gün almış oldukları öğünleri, akademik performansını, psikolojik durumlarını, okula devamlılık oranlarını olumlu yönde etkilediği belirtilmiştir” açıklamalarında bulundu.

Onaylı Randevu Sistemi Hayata Geçti Onaylı Randevu Sistemi Hayata Geçti

EN ÇOK İHMAL EDİLEN ÖĞÜN

Okul çağında günün en önemli ve en çok ihmal edilen öğünü kahvaltı olduğunu söyleyen Diyetisyen Özen, akşam yemeği ile kahvaltı arasındaki süreninin uzun olması sebebiyle kahvaltı zamanında bireyin açıklık düzeyinde beyine enerji sağlayan kan şekerinin en alt seviyede olduğunu belirtti. Bununla birlikte Diyetisyen Özen, çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırmak için bazı önerilerde bulundu. Diyetisyen Özen, “Çocuk ve adolesanlarda kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırmak için, öğrenci ve ailelerine kahvaltının önemi anlatılmalıdır. Kahvaltı öğününe tüm besin öğelerinden yer verilmelidir. Özellikle yumurta, peynir, süt gibi protein kaynakları ve tam tahıllı, tam buğdaylı ekmekler, ceviz, yeşillik, sebze tüketilmelidir” dedi.

HABER: HAFİZE KORKMAZ