Ali Orhan Sol Taraf
Ali Orhan Sol Sabit
17 Kasım 2018, Cumartesi

Antalya'da Bir Girişimci (Tenebrio Molitor) Un Kurdu Üretimi Yapıyor

Antalya'da Bir Girişimci (Tenebrio Molitor) Un Kurdu Üretimi Yapıyor

Antalya'da bir girişimci, insanların bakmaktan bile tedirgin olduğu un kurdunun (Tenebrio Molitor) üretimini yapıyor.

Antalya'da bir girişimci, insanların bakmaya bile tedirgin olduğu un kurdunun ( Tenebrio Molitor)üretimini yapıyor. Her türlü etçil ve kanatlı hayvanlarda canlı yem olarak kullanılan ve içinde yaklaşık 10 bin adet bulunan un kurdunun kilosu 90 liradan alıcı bulurken, firma kısa süre içinde Avrupa pazarına açılmayı planlıyor. 


Antalyalı iş insanı Selami Gökgöl, 15 yıldır Aksu ilçesi Kurşunlu Mahallesi'ndeki 10 dönüm üzerine bin 500 metrekarelik kapalı alanda canlı yem üretimi yapıyor. Bu yemlerden un kurdu, sıcaklığı, iklimlendirmesi ve yaşam alanı özel olarak oluşturulan hazır kutularda üretiliyor. Pet shop mağazaları, tavuk çiftlikleri, akvaryumcular ve kanatlı hayvan beslemede kullanılan un kurdunun kilogramı 90 liradan satılıyor ve içinde yaklaşık 10 bin adet bulunuyor.
"Geleceğin yemi"
Un kurdunun üretimine iki yıldır başladıklarını amaçlarının kanatlı grubunun protein ihtiyaçlarını karşılayabilmek olduğunu söyledi.
Un kurdunun dünya çapında bilinen önemli bir yem kaynağı olduğunun belirten Selami Gökgöl, "Özellikle kuş sektörü ilgi gösterir. Kanarya, muhabbet kuşlarının yumurtlama döneminde kullanılıyor. Ayrıca tavuk sektöründe de son dönemde protein ihtiyacını karşılamak için tercih ediliyor. Un kurdu geleceğin bu alandaki önemli canlı yemlerinden bir tanesi."dedi.
"İtinayla eleniyor"
Satışa gelen un kurdunu boylarına ayırmanın çok zor bir iş olduğuna değinen Gökgöl, "Hem zaman kaybını hem de, personel giderini azaltmak için ölçülerini verdiğimiz özel bir eleme makinesi aldık.9 kademede makinemiz eleme yapıyor. 8 saatlik çalışma içinde 17 kişinin yapacağı işi yapabiliyor." diye konuştu.
"Kilosu 90 lira"
Yurt içi ağırlı çalıştıklarını ama hedeflerinin kısa süre içinde yurt dışına açılmak olduğunu ifade eden Selami Gökgöl, " Fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.Un kurdunun kilosunu 90 liradan veriyoruz. Üretimimizi kısıtlı tutuyoruz. Şuan 500 kilogram un kurdumuz var ama üretimi kısıtlı tutuyoruz. Gelen talepler üzerine üretim potansiyelini arttırıyoruz. Üretim ve satış hep bir denge içinde olmak zorunda."dedi.
Un kurdu pazarında büyümeyi hedeflediklerini kaydeden Selami Gökgöl,"Örneğin bir tavuk sektörüne bile şuan bizim gücümüz yetmez. Ama gelen taleplerle yavaş yavaş kapasitemizi arttırıyoruz. 5 tona kadar üretebiliriz.Kendi tavuklarımızı da un kurdu ile besliyoruz"ifadelerine yer verdi.
Gökgöl, her türlü projeye açık olduklarını dile getirerek, Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileriyle de, TUBİTAK için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Kaynak: sondakika.com



Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Frekans Değişti