Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından sunulan verilere göre, Kuzey Yarımküre'deki ortalama hava sıcaklığının 2023 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında küresel çapta tarihi bir yükseklik yaşadığına dair bilgiler bulunuyor. Bu aylarda dünya genelinde ortalama sıcaklık 16,77 santigrat derece (62,19 Fahrenheit derece) olarak kaydedilmiştir. Bu, daha önceki rekorun 16,48 santigrat derece ile 2019 yılına ait olduğu bilinmektedir.

Gazze’de can kaybı 34 bin 488’e yükseldi Gazze’de can kaybı 34 bin 488’e yükseldi

“İklim çöküşü başladı”
Birleşmiş Millet (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gezegenimiz bir kaynama mevsimini, kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini geride bıraktı. İklim çöküşü başladı. Bilim insanları uzun süredir fosil yakıt bağımlılığımızın nelere yol açacağı konusunda uyarı yapıyordu. Dünya liderlerin iklim çözümleri için çabalarını artırması gerekiyor. İklim kaosunun en kötüsünden hala kaçınabiliriz, kaybedecek bir dakikamız bile yok” ifadelerini kullandı.
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas ise, “Kuzey yarımkürede aşırılıklarla dolu bir yaz yaşandı. Sıcak hava dalgaları yıkıcı orman yangınlarını körüklüyor, sağlığa zarar veriyor, günlük hayatı sekteye bozuyor ve çevreye kalıcı olarak zarar veriyor" ifadelerini kullandı.